Thursday, February 16, 2012

Cara Mencari Pasangan Hidup.

Posted by Zurin Zakarya at 9:30 AM

Assalamualaikum,Good Morning Bloggers Friends^^!
Sudah Breakfast?
Sudah Segar Di Pagi Hari?
(Hope Everything Sudah La,Yerr^^!)
Wookay,Hari Ini Pada Bloggers Friends Yang Still Single Seperti SAYA Ini,
Saya Nak Berkongsi Dengan Anda Suma Cara Nak Cari Pasangan Hidup..
(Bukan Sebab I Da Gatal Nak Kahwin Ya! Buang ye,pemikiran tersebut.. :D)

Credit: GoogleImage
Antara Cara-Cara Atau Tips Ini Daripada
Naib Canselor UiTM, My Dad Friends n Based From What I Done Some Research.

First:
Our UiTM Student's Ayahanda:Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar Pesan Pada Anak-Anak Yang Beliau Sayang Ini Mengenai Masa Depan Dalam Mencari Pasangan Hidup
Untuk Cari Pasangan Hidup Baik Si Lelaki Ataupun Perempuan,Seharusnyalah:
carilah pemuda yang sayangkan ibunya. Insya-Allah, kalau dia boleh sayangkan ibunya, dia juga akan dapat menyayangi isteri dan anak.
"Dalam soal memilih jodoh, gunakan akal fikiran, bukan mengikut perasaan dan nafsu. Rumah tangga akan lebih sejahtera dan bahagia jika kedua-dua pihak ibu-bapa memberi restu."

dan juga:
calon yang pertama seorang yang terlalu seksi cara pakaian dan penampilannya, sanggupkah anda menahan perasaan cemburu bila ramai orang lain meminati atau memandangnya? Aurat?Kalau boleh tahan tak apa... Kalau tak boleh tahan, jangan...
Calon kedua pula, jika dia anak orang kaya, nak control anda selalu, dan bapanya seorang yang terlalu mengongkong. Sanggupkah anda nak jadi ahli keluarga tersebut? Kalau sanggup tak apa... Kalau tak sanggup, reject...
Calon ketiga pula, kalau asyik sakit saja, bawa minyak cap kapak selalu dan selalu pengsan , atau ada penyakit berketurunan, susah juga anda nanti..ada penyakit genetic yg akan menurun ke anak... Fikirlah baik-baik...
Calon keempat, kalau dia tak peduli tentang pelajaran, tak pandai nak belajar, sampai homework dia pun minta anda buatkan, nanti bila dapat anak, anak anda pun malas nak belajar. Susah juga tu....
Calon kelima, kalau asyik dok bagi excuse, tak mahu cakap benar dengan anda, nak tipu saja kerja dia, tolak tepilah dulu..


Second:
this pula dari my dad friends: we call her "ibu" because she's close with my sister n also with my family..
Ikutlah amalan Rasulullah dalam mencari calon isteri & suami.. Insyaallah selamat dunia & akhirat:
Carilah calon pasangan kerana 4 perkara: Kerana hartanya, kerana kedudukannya/keturunannya, kerana kecantikannya, & kerana agamanya. Maka pilihlah yang baik agamanya nescaya kamu beruntung..di riwayatkan AlBukhari, Muslim, Abu Daud & ibnu Majah


Third:
Yang Ni Cara Moden la ckitt,but still moden macam mana sekalipun,tuhan yang maha esa jangan dilupakan kita, saya dapat dari Sharing is Caring blog.
1. Minta ibubapa carikan calon pasangan hidup Bincang dengan ibubapa dan beritahu mereka tentang ciri-ciri wanita atau suami yang anda ingini.
2. Minta bantuan rakan-rakan Beritahu rakan-rakan bahawa anda sedang mencari calon yang sesuai supaya mereka boleh memperkenalkan kenalan yang mereka rasa sesuai dengan personaliti anda.
3. Chatting or Social Networking merupakan kaedah percintaan zaman siber,tapi kena berhati-hati,sebab tidak semua yang berada di alam maya ni 100% baik perlakuannya.
4. Mencari peluang di tempat kerja Apa kata jika anda berkenalan dengan rakan sekerja
(Klu Yang Student Lagi: Do Seperti Yang Dato Sahol Pesan,Yang Ini Bila Sudah Masuk Ke Alam Pekerjaan..)
5. Sertai Pelbagai Aktiviti Rajin-rajinlah berjogging di tasik ataupun sertai organisasi yang menganjurkan aktiviti kesukaan anda, kerana ini mungkin peluang untuk anda berkenalan dengan ramai kenalan.
6. Hubungi Rakan Lama Mungkin semasa bersekolah anda ada meminati seseorang. Tiada salahnya jika anda kembali aktif di majlis alumni dan mula menghadiri reunion yang diadakan.
& PERKARA YANG PALING PENTING SEKALI SEBAGAI UMAT ISLAM YANG KITA SEMUA HARUS BERPEGANG:
7. Berdoa Kepada Tuhan Setelah menunaikan sembahyang, rajin-rajinlah berdoa kepada tuhan supaya kita dipertemukan jodoh. Insyallah jika itu yang terbaik untuk diri kita, ianya pasti akan berlaku.


Credit: For Every Person I Mention Above.


See? Senangkan?
Tidak Susahpun..
That's All,See In Another Post.
Assalamualaikum n BaiBai^^!

p/s: nak kena cari pasangan yang bersesuaian dengan diri sendiri^^!

1 comments:

CL jjang said...

Nice tips sis! Thank you ☺

Post a Comment

 

U And I Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review