Join us on Facebook

Sunday, July 17, 2011

Tips Hidup Bahagia...


Assalamualaikum...
Salam Ahad buat semua..
korang buat hujung2 minggu ni?
Lepak2 kat rumah?
Good2! :D

Ok,la setelah aku bangun pagi tadi,pastue breakfast n everything chores yang patut aku lakukan da terlaksana..marilah kita berblogging pula :D
Today post kita cerita pasal tips hidup bahagia..
Actually Tips Hidup Bahagia ni dari Majalah KliK..
So,atas kerana aku rasa interesting dengan article tersebut.
I post it at here..

(Don't worry,i will credit to the owner of the article...)
(Aku tak nak menjadi pencuri/penciplak idea atau hak orang..)
(Tuhan tak suka,Korang pown lagilah xsuka an...)

Dalam magazine tu, ada 35,tapi kat sini aku (+ing) la jadi 36..
Because aku rasa ada kekurangan didalam 35 tips tue..
(Hah,Jangan Lupa..Bagi B2UTY's Out There,Silalah Beli Klik isu bulan ni..)
(Cover depan isu Klik kali ni..adalah....)
~~Dugeun Dugeun~~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
TaDa~~~~

(FT.ISLAND Yang Sangat2 La Cool!!)
(Ada BIG POSTER BEAST!!COMEL WEYH~~~Hehehehe)
Thanks a lot,Klik!!
Klik mmg terbaik ^^!

K,lah2..Back to main topic...~~~
1)Bangun Awal
2)Sedikit..
(Means here: buat pkra sedikit yg buatkan korang happy & x "sesakkan" minda korang)
3)SlowDown
(SlowDown bkn bermksud "LEMBAB" yerr anak2)
(SlowDown tu macam,klu dlm sehari tu,korang buat kerja jangan rushing2..)
4)Bersabar
5)Perasaan Simpati
(ajar diri korang punyai perasaan kasihan/faham perasaan orang laen,dengan cara rasakan diri korang beruntung sbb ada y sentiasa bersama dengan korang wlpun korang berada dalam hidup kesusahan/kesedihan)
6)Cari kepuasan
(means here: setiap perkara yg berfaedah yg korang suka buat sebagai satu kegemaran)
7)Kurangkan Berat Badan
(bkn mintak korang jd kurus/lansing cam miss world..Sbb GEMUK itu,xsemestinya xsihat)
8)Senaman
(Lakukan senaman y menyeronokkan..n dlm masa yang sm,berat badan pon,berkurangan)
9)Makanan Sihat
(Kena Pandai jaga amount/kuantiti mknan yg korang sukan makan tu..)
10)Motivasi
(Set kan dalam minda korang,klu korang penat,stress or whatever is adalah dengan cara: Tenangkan Jiwa & Rehatkan Tubuh Badan)
11)Berfikiran Positif
(dengan cara ini,korang sentiasa akan fikir cara nak berjaya,tanpa fikir risiko)
12)Mudahkan Kewangan
(Pada yg ada kad kredit ke,or apa2 kad je la.sila hapuskan)
(Sbbnya klu kad kredit tu suma xde,kuranglah la skitt stress kewangan tu..)
13)Terima Seadanya
(Anggap Masalah yg dihadapi sbgai suatu perkara yg menggembirakan,kerana dengan masalah tu,diri kita semua akan cepat belajar untuk selesaikan masalah yg dihadapi)
14)Lakaran Masa Depan
(Tulis/Lakarkan Masa Depan & JADIKAN IA SEBAGAI KENYATAAN!)
15)Hapus Hutang
(Rancangan perbelanjaan dan selesaikan hutang piutang tu dulu..)
16)Persekitaran
(Jangan duduk dengan orang yg sdg sedih,marah or kecewa..sbb ini akan affect pada diri anda sendiri)
17)Fikir Solusi
(fikir cara nak selesaikan masalah yg anda hadapi tu,sbb klu korang lg simpan masalah korang,lagi memudaratkan..so jalannya,cari penyelesaian masalah tersebut)
18)Berhubungan
(luangkan masa dengan orang yg anda sayang klu berjauhan dengan diorang by calling2,skyping,facebooking or tweeting n pada yg dekat2 tu,ajak la kuar jenjalan ke,apa2 ke..)
19)Pemurah
(Amal sikap ucapkan "Terima Kasih" pd org yg menbantu korang)
20)Manjakan Diri
(maksudnya cam relaks2 kan lah diri korang dlm satu hari tu,dengan cara makan coklat ke,gi SPA ke,Online ke..or apa2 je lah..)
21)Sumbangan
(Klu korang rasa diri korang berkemampuan,gi la mana2 pusat kebajikan dan buatlah sikit amal kat pusat2 kebajikan tu..n dalam masa yang sama PAHALA pown dapat,Tuhan pown Sayang..)
22)Gelak Ketawa
(contohnya macam tengok filem2 komedi ke,or baca mana2 web humor kat internet)
23)Dapatkan Insipirasi
(Luangkan masa dengan baca blog,buku or artikel mengenai kejayaan y relate ngan korang)
24)Elak phd(Perasaan Hasad Dengki)
(fokus pada kemahuan diri dahulu dan gembirakanlah diri anda dengan kejayaan orang laen)
25)Lihat Alam Semulajadi
26)Jurnal
27)Forum
28)Elak Perbandingan
29)Romantik
30)Mengalah
31)Outdoor
32)Kunjungan
33)Maafkan Diri Sendiri
34)Jadi Kawan Baik
35)Kreatif
Photo & Article : Klik (ISU 148/15 JULAI 2011),
TEKS ARTICLE: MURLIZA)


Tips Tambahan:
1)Pada Yang Muslim Dekatkan Diri Dengan Allah(Dengan Cara: SOLAT 5 WAKTU,BANYAKKAN MENGAJI AL-QURAN,dan juga BERZIKIR) Manakala pada yang non-muslim dekatkan diri anda dengan Tuhan,dengan lakukan perkara yang baik2.

Semoga tips yang diberikan dapat berikan impak yg baik pada korang semua...
~~~~SEKIAN,THE END~~~

No comments:

Post a Comment