Tuesday, July 12, 2011

PLKN adalah CABARAN pada Generasi-Generasi Muda!!

Posted by Zurin Zakarya at 11:11 PM

Assalamualaikum!
He~~This Post Just for giving spirit,motivation n inspiration to my "adik2"
Hope adik2 sekalian,just salah anggap or think that i want to "tunjuk2" kat korang.


Ok,lah most of the 1994's Generation,This Year Maybe Terpilih dalam
Program Latihan Khidmat Negara(PLKN) or National Services,Rite?
Congratulations,this is the chance to all of you!!

Ok la,Let's This Akak Share With You,My Experience When I'm in National Services

Mula2 Masa Dapat Result Yang Aku Terpilih Dalam PLKN,memang la perasaan aku bercampur2,Happy,BerSemangat,n dalam Masa yang Sama,Sedih & Geram..yelah Sedih tinggalkan keluarga,kawan-kawan,rumah n everything's la..n Geram lak,because,WHY,ME?Kenapa tak ORANG LAEN?
(Tu Suma masa First Time la,Dapat Taw Result PLKN tu...)

Then..
One Month B4,I'm Going..My Parents,Friends mmg bagi kata-kata semangat la kat aku.antaranya
1) Zuryn,adalah salah satu insan yang bertuah dipilih ke PLKN,dan ini peluang pada Zuryn untuk cari pengalaman yang takkan dapat kat mana-mana sekalipun..
2)This is the chance to prove & show that you can "BERDIKARI" n chance untuk Peluang Berkhidmat Pada Negara,& Ajar Erti Sebenar,Sayangkan Negara yang Tercinta.
3) PLKN adalah tugas yang patut kita anggap sebagai TANGGUNGJAWAB untuk kita Jalankan demi negara yang tercinta.

So,start from that..aku berfikir..just go je la..even nanti mesti nangis2 gak kat sana.

Then setelah menjejakkan diri ke Kem,time tue mmg aku rasa sedih,sangat2 la.yelah first time n ever aku berpisah dengan keluarga aku..tapi setelah berkenalan dengan kawan2 dorm,aku agak happy sikit la..n dapatlah kawan baru time tu..Tapi Bila Masuk MALAM..nah,memang bantal aku,Kain Batik Mak aku mmg basah lah an..gara2 MENANGIS tahap tak ingatnyer..sampai bangun Subuh pown,members suma tanya..apasal MATA BENGKAK la,apalah...kira 2 minggu kat sana,memang aku 100% minda dan fikiran aku mmg kat rumah la..Tapi,dah lama sikit..aku dah mula rasa a bit fun, aku mula belajar dan memahami erti persahabatan,pengertian dalam berjuang pada negara,semangat pada cintakan negara,semangat untuk untuhkan bangsa dan negara,semangat untuk pertahankan dan lindungi negara dari dijajah..n aku jumpa kawan yang sangat2 baik,sangat2 rapat dan aku sayang sangat2 kat dia..nama dia zulfa syamiela( where is she rite now? i hope she's fine..) even aku cedeyy ngan,"ehmmmm.." (tiba2 teringat kat dia...hmmmmm....) masa kat sana pown dia bersama dengan aku..

Last day,memang sangat2 sedih la..sbb itulah hari terakhir aku bersama-sama dengan kawan2,dan disaat last day aku berpisah dengan kawan2 aku di Jetty Kuah tue,mmg aku menangis la tengok kawan2 aku,tengok "dia",mmg last day la,aku bersama2 dengan best friend aku..

So,Jangan Sedih Adik2 Sekalian
PLKN is the best challenge n best Memory yang korang akan kenang dan ingat sampai bila2..tak rugi pown kalau korang dapat gi PLKN.atleast korang boleh isi masa lapang korang daripada kawan-kawan korang yang xterpilih tue,buang masa dok rumah tu..

So,Jangan Sedih2 Adik2 Sekalian..
Anggap tu cabaran untuk korang..
akak bagi mv "lagu rasmi plkn" ni..
untuk korang dengar,hayati,hafal dan set kan dalam otak bahawa PLKN adalah satu perkara yang sangat2 fun dan akan buat korang ingat,PLKN is the memorable moment yang sangat2 indah dan itu hadiah yang terbaik untuk korang dalam proses mendewasakan diri.



~~~~~~~SEKIAN,THE END~~~~~~~

0 comments:

Post a Comment

 

U And I Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review