Tuesday, May 3, 2011

"Kpop vs Mpop"

Posted by Zurin Zakarya at 11:31 AM

Assalamualaikum..
Anneyong :D
Ha,uat pe tue??
Ho~~i kembali lagi setelah beberapa hari i tinggalkan sekejap blog i ni..
k,lah..setelah beberapa hari ni aku tinggalkan blog aku jap..
banyak hot issues yang aku baca..
1stly yang tgh hot skrunk pasal osama laden tue la..
(sorry off topik jap..)
Takziah buat dirinya..
even aku tak berminat nak amik tahu sal dunia politik luar..
tapi aku still sedih la n still concern la atas saudara yang seagama dengan aku..

ok,back to main topic..
2nd hot issue yang aku de baca
adalah sal group malaysia yang tiru konsep Kpop (Korean Pop)
actually,terus terang la..aku xtaw langsung la..sal ni..
boleh taw..after terbukak fan pages si Erul AF9 yang dikatakan suaranya mirip Yonghwa CNBLUE~~~
(Huhu..pertanyaan disitu,agaknya orang yang dengar suara dia cam si yonghwa tu..
ada masalah pendengaran agaknya..YONGHWA is YONGHWA!ERUL is ERUL!So!No Need To Compare Like That!Saya Selaku Salah Seorang Daripada BOICE (Cnblue fanclub) Amatlah Tidak SETUJU akan komen yang diberikan oleh peminat si Erul tue..)

(off topic lagi aku ni..)
K,lah back again..

sedang aku usha2 fan pages si erul tue..
aku de ternampak salah seorang fans erul,antar link salah seorang girl group n also boy group dari malaysia yang berkonsepkan Kpop..
nama group diorang : GULA-GULA N 24:7 yang diubahkan ke MAX24:7
(aduyaiii...ni yang loya tekak nak citer ni..)
Actually la kan..my opinion la kan..as a Kpop Fans..
no need nak tiru!tiru! nak guna konsep Kpop ni..
cukuplah sekadar meminati n kalau nk ikut sangat pown..
tgk dari segi kesungguhan n keupayaan diorang perform
(even yang kata,most of the idol group lip-sync)
(nak taw diorang lip-sync ke tak..sila tgk music bank pada hari jumaat)!

1st nak kritik ckitt sal group GULA-GULA ni:
(mehh la aku tayang ckitt gmbar diorang,utk korang tgk n nilai sendiri..)

ok! as you see?! ini malaysian ker?
oh~~~! memalukan...
camnilah..meh nak la nak kritik..
muka korang mmg cantik..
n suara korang mungkin la sedap..(mungkin la..sdgkan xtaw lagi,suara diorang camne..)
tapi,jagalah adab berpakaian tue..
kowt ye pown klu nak tiru cam
SNSD

ataupun
Wonder Girl

No Need La Nak Tiru Dari Segi Pemakaian Diorang..
Diorang Tu Agama Apa..
N Even Walaupun Dari Group Gula-Gula Ni,Ada Yang Muslim n All Kristian
Tak Perlulah Pakai Seksi Cam Tue..
Sakit Mata Mehh...
n Kalau Nak Tiru Sekalipun..
Tiru Dari Segi Kesungguhan Diorang Perform..
Diorang Perform Betul2 Taw..
n 4 the Information
B4 Diorang Debut Sebagai Artis
Agency Diorang Cam SM ENTERTAINMENT! or JYP! jaga betul2 diorang ni..
Kasik Training Betul2,Jaga Betul2 Dari Segi Pemakanan Diorang,Pemakaian Diorang..Sampai Bertahun2..Untuk Kuarkan Hasil Cam Skrunk Ni..
Ni Agency Untuk Gula-Gula Ni..
Mehh Hentam Keromo Je Tubuhkan Group Yang Boleh Kasik Kpop2 Fans Semua,
Geleng Kepala..
Buatla Research Dulu..
Jangan Sebarangan Je Nak Tubuh2 Group Bagai Ni..

2nd,nak citer sal Group 24:7 yang ditukarkan ke MAX24:7
nak tunjuk kat korang
group ni mmg sejibik2 nak tiru cam all boy group..
tak kiralah Super Junior Ke,SHINee Ke,TVXQ Ke,U-Kiss Ke n Macam2 La..
(mybe ada antara korang yg xminat kpop ni..kata boys group ni GAY)
ok,kalau GAY
diorang xpakai cam group 24:7 ni taw..
ni gmbar teaser debut 24:7 ni

hilang selera aku
(bukan kata camnie sbb aku ni bajet diri aku lawa sangat..)
(ni aku kira sebagai salah seorang fans kpop yang rasakan tak perlulah nak tiru2 ni)

compare kan,gmbar bawah ni lak yang diedit oleh fans kpop yang laen

(nahhh!! nampak sgt menirunyerrrr)
persoalannya skrunk why?
k,la gmbr u-kiss yang bwh tue..
after diorang debut sbagai artis taw..
tapi kalau b4 debut korean boy group ni..tak pakai cam group 24:7 ni taw..
cuba tengok gmbar debut Super Junior n SHINee yang kat bawah ni..
Super Junior

(tak selekeh pown diorang,masa debut jadi artis..SMART lagi..)
SHINee

(see?! smart je! tak perlu nak dedah!dah boleh menarik hati ramai girls2 kat luar tue)
ni antara dua boy group yang masa debut diorang
cara pemakaian diorang..
tak menyakitkan mata..

to this group
kalau nak tiru sangat pown
ikutlah contoh cam group KRU

see?smart kan?
pesalahnya kalau ikut contoh cam kru ni..
masih lagi bertahan sampai skrunk..
n berjaya dengan dunia perfileman,n nyanyiannya..

So,konklusinya untuk entry aku yang panjang ni..
as a kpop fans..no need nak tiru Kpop image
biarkan diorang dengan gaya n imej diorang..
tak kemana pown..
kalau nak tiru n dah ada lagu sendiri tue tak kisah la gak an..
atleast diorang da show off kemampuan diorang..
even da tiru2 bagai ni..
ni belum ada lagu apa2..
dah nak tiru2..
NO NEED LA! Kpop2 Fans..TAK BERMINAT NAK MENYOKONG DUA GROUP NI..!
so,ubah la imej dua group ni..
atleast takdelah sakit mata sangat tengok dua group ni..

fikir2kan la...
minta maaf kalau entry ni ada menyakitkan hati dan perasaan sesapa..
ini hanya pendapat! bukan kritikan! utk kearah yang lebih baik..

3 comments:

alya malique said...

its sooo true..macam takde identiti sendirik.. agak2 kalau korean nyer industry music tau ni.. dowg ckp ape la kann.. hahaha

Auji Izra Sygku Dyla said...

betul2..:D

Zuryn Zakarya said...

alya :yeah,you rite..ni da memalukan imej negara kita yang dikatakan serba serbi cantik dari segi budaya dan agamanya..

dyla :yeah... :D

Post a Comment

 

U And I Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review